Gokart historie

1960-Karting-Historie-05

Go-karten blev opfundet i USA af Art Ingels. Han byggede den første go-kart i California i 1956, hvor de kørte kapløb for at fordrive tiden. Go-kart er relateret til race med frilagte hjul så som Formel 1 og Indy Cars.

Mange topprofessionelle racekørerer som Michael Schumacker, Darrell Waltrip og vores egen Tom Kristensen har fået deres debut på go-kart banerne.

1960-Karting-Historie-09

Som go-kart enthussiast kan man hurtigt blive grebet af spændingen ved at køre race, og når man først er blevet grebet af at køre, er det svært at give slip igen.

Go-kart sporten er nok den form for billig motorsport som vil give dig det største adrenalin kick. Sporten kan være starten, for nogen, til en livslang motorsports karriere. Karting er dog ikke kun for personer der forventer at skulle have en professionel karriere, I mange tilfælde bliver køretøjerne kørt af ikke professionelle, som ønsker at have en sjov og fornøjelig dag.

1960-Karting-Historie-10

Go-kart sporten er blevet så populær, at næsten alle større byer har en bane hvor man kan leje en kart.

Hvad er en Go-kart?

Go-karten består af et chassis, motor, transmission, sæde og 4 hjul. Karten har ingen affjedring så chassiset skal være fleksibelt og dog så stift at karten har et godt greb rundt på banen og især i svingende.

1960-Karting-Historie-06

Gennem årene har go-karten naturligvis gennemgået en løbende udvikling. I starten var der tale om et åbent chassis uden nogen form for afskærmning, mens der i dag er kofangere (indpakket i plast) på alle sider, så det giver nogen beskyttelse ved påkørsel.

Motorerne er typisk 2- eller 4-takts. 2-takts motorerne bliver hovedsagelig brugt til rigtig race, da disse typisk yder flere hestekræfter. 4-takts motorerne er mere rolig og bliver hovedsagelig brugt til udlejnings karts.

Som i Formel 1 bliver der også i kart-sporten monteret forskellige dæk til de forskellige vejrlig. I regnvejr er dækkene specielt bløde med mønster, så vandet kan blive ledt væk. Det bløde gummi gør, at man får et godt greb i banen. Når banen er tør må de bløde dæk udskiftes med en hårdere gummiblanding i dækkene og her er slet ingen mønster. Disse dæk kaldes “sliks”

Man kan dyrke go-kart sporten på mange nivauer, det kun et spørgsmål om temperament og pengepung.

Man kan begynde at køre race fra det år man fylder 8 år.

God fornøjelse.